A SEO szerepe a honlapfejlesztésben: fontos tényező a sikerhez
A SEO (Search Engine Optimization) az online marketing egyik fontos eleme, melynek célja, hogy a weboldalak minél magasabb helyen szerepeljenek a keresőmotorok találati listáján. A SEO optimalizálás során a honlapot a keresőmotorok által preferált módon építik fel, és a releváns kulcsszavakat használják a tartalom optimalizálásához. A SEO szakértőknek a honlapfejlesztési folyamat minden szakaszában fontos szerepük van annak érdekében, hogy a weboldalak minél nagyobb látogatottságot érjenek el.A honlapfejlesztés során a SEO szakértőknek figyelembe kell venniük a keresőmotorok által használt algoritmusokat és a felhasználói élményt is. Az algoritmusok figyelembe veszik a honlap tartalmát, a kulcsszavakat, a linképítést és a weboldal sebességét is. A felhasználói élmény javítása érdekében pedig a honlapnak gyorsnak, könnyen navigálhatónak és mobilbarátnak kell lennie. A SEO szakértőknek tehát a honlapfejlesztés során mindig figyelembe kell venniük a keresőmotorok és a felhasználók szempontjait is.

 

SEO alapjai

Kulcsszókutatás

Az SEO alapjainak megértése magában foglalja a kulcsszókutatást, amely fontos szerepet játszik a honlap optimalizálásában. A kulcsszavak azok a kifejezések, amelyeket a felhasználók használnak a találati listákon, amikor információt keresnek. A kulcsszókutatás során azokat a kulcsszavakat kell kiválasztani, amelyek a legjobban illeszkednek a honlap témájához, és amelyek a legnagyobb forgalmat generálják.

A kulcsszavak kutatása során érdemes figyelembe venni a versenytársak kulcsszavait is, hogy azokat kiegészítve hatékonyabb kulcsszólistát lehessen összeállítani. Az eredményeket érdemes táblázatokban vagy listákban összefoglalni, hogy könnyen áttekinthető legyen.

 

SEO-barát tartalom készítése

A SEO-barát tartalom készítése fontos része az SEO-nak. Az optimális tartalom készítése érdekében fontos, hogy a kulcsszavakat megfelelően használjuk a tartalomban. Azonban fontos, hogy ne használjuk túl sokszor azokat, mivel ez negatív hatással lehet az oldal rangsorolására.

A tartalomnak érdekesnek és relevánsnak kell lennie a felhasználók számára. Az oldalaknak tartalmazniuk kell olyan információkat, amelyek segítenek a felhasználóknak megoldani a problémáikat vagy választ adni a kérdéseikre. Az oldalaknak könnyen olvashatónak és áttekinthetőnek kell lenniük, és tartalmazniuk kell vizuális elemeket is, például képeket vagy videókat.

A SEO-barát tartalom készítése során fontos, hogy a honlap tulajdonosa tartsa szem előtt a felhasználói élményt, és ne csak a keresőmotorok rangsorolását. Tehát az embereknek írjuk a tartalmakat, ne a Google-nak. :)

 

keresőbarát tartalom írása laptopon

 

Technikai SEO

Weboldal sebesség optimalizálása

A weboldal sebessége fontos tényezője a felhasználói élménynek. A sebesség optimalizálása érdekében több technikai megoldás is rendelkezésre áll. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabbakat:

  • Tömörítés: A weboldal elemek (pl. képek, szöveg) tömörítése csökkenti az oldal letöltési idejét. Ezáltal a felhasználók gyorsabban tudnak navigálni az oldalon, ami javítja az élményt és csökkenti a lemorzsolódás arányt.
  • Cache használata: A cache használata azt jelenti, hogy a weboldal elemeit (pl. képek, stíluslapok) eltároljuk a felhasználó böngészőjében. Ezáltal az oldal betöltése gyorsabb lesz, mivel a böngészőnek nem kell újra letöltenie az összes elemet.
  • Minimális HTTP kérések száma: Minél kevesebb HTTP kérést küld az oldal a szervernek, annál gyorsabb lesz a betöltése. Ezért érdemes minimalizálni az oldalon található képek, stíluslapok és scriptek számát.
  • CDN használata: A CDN (Content Delivery Network) használata azt jelenti, hogy a weboldal tartalmát több szerveren tároljuk, amelyek különböző földrajzi helyeken találhatók. Ezáltal a felhasználók számára az oldal letöltése gyorsabb lesz, mivel a tartalom a legközelebbi szerverről érhető el.

 

Reszponzív webdesign

A reszponzív webdesign azt jelenti, hogy az oldal automatikusan alkalmazkodik a különböző eszközök (pl. mobiltelefonok, táblagépek, asztali számítógépek) képernyőméretéhez. Ezáltal a felhasználók kényelmesen böngészhetik az oldalt bármilyen eszközön.

 

Linképítés és hálózati jelenlét

A SEO szerepe a honlapfejlesztésben nem korlátozódik a kulcsszavak használatára és a tartalom optimalizálására. A linképítés is fontos szerepet játszik a weboldal rangsorolásában a keresőmotorokban.

A linképítés az a folyamat, amely során más weboldalakról mutatnak át linket a saját weboldalunkra. A minőségi linkek növelik a weboldalunk hitelességét és rangsorolását. A SEO szakemberek általában manuálisan építik a linkeket, és olyan weboldalakra helyezik el őket, amelyek relevánsak a saját weboldalunk témájához.

A hálózati jelenlét azt jelenti, hogy a weboldalunk jelen van a különböző online platformokon és közösségi média csatornákon. Ez nem csak a weboldalunk népszerűségét növeli, hanem segít a keresőmotoroknak is felismerni a weboldalunk relevanciáját és hitelességét.

Fontos megjegyezni, hogy a linképítés és a hálózati jelenlét nem csak a weboldalunk rangsorolásában játszik fontos szerepet, hanem a látogatók számára is fontosak. A minőségi linkek és a jelenlét a közösségi médiában növelik a látogatók bizalmát a weboldalunk iránt, és növelik a konverziós arányokat is.

 

keresőbarát linkhálózat kiépítése

 

Mérés és elemzés

Analitikai eszközök

A SEO szerepe a honlapfejlesztésben nem csupán a keresőoptimalizálásra korlátozódik, hanem az eredmények mérésére és elemzésére is kiterjed. Az analitikai eszközök használata lehetővé teszi a weboldalak teljesítményének nyomon követését és az esetleges hibák azonosítását.

Az egyik legnépszerűbb analitikai eszköz a Google Search Console, amely lehetővé teszi a weboldal organikus forgalmának, a releváns kulcsszavaknak, az oldalak megtekintéseinek, a konverziós arányoknak a mérését. A Google Search Console segítségével a weboldal tulajdonosok képesek azonosítani azokat az oldalakat, amelyek a legtöbb látogatót vonzzák, és azonosítani azokat a területeket, amelyeket javítani kell.

Emellett léteznek külső mérő szoftverek is, mint pl. Semrush, Ahrefs, Majestic, SEO Powersuite. Ezek használata díjhoz kötött, de nem csak a saját oldalunk eredményeit tudjuk ellenőrizni, hanem másik weboldalakét is, így a konkurenseket is.

 

A fenti cikk Révai Csaba SEO mentor tollából származik.