Hogyan írjunk meg jól egy marketingstratégiát?
Úgy döntöttél, hogy idén figyelmet fordítasz vállalkozásod marketingstratégiájának kidolgozására, de bizonytalan vagy, hogyan kezdj bele? 

Ezzel a cikkel pont az lesz a célunk, hogy átfogó képet alkossunk neked a marketingstratégia fogalmáról, tulajdonságairól és bemutassuk, hogyan készíthetsz el egy saját stratégiát a céged számára.De először, kezdjük az alapoknál: mi is az a marketingstratégia?

A marketingstratégia egy átfogó megközelítés, amely meghatározza, hogy egy cég hogyan teremt értéket a célpiacán. 

Ez magában foglalja:

 1. A célcsoport(ok) azonosítását.
 2. A piac elemzését, beleértve a versenytársakat és a fogyasztói igényeket.
 3. Az üzleti célkitűzésekkel összhangban lévő hosszú távú célok meghatározását.
 4. Az üzleti egyedülállóságát és versenyelőnyeit kiemelő értékajánlat kialakítását.

A marketingstratégia tehát a "mit" és a "miért" kérdéseire ad választ: mit akar elérni a cég a piacon, és miért dönt úgy, hogy bizonyos módon pozicionálja magát.

 

Marketingstratégia készítés

 

Marketing terv vs. stratégia

Nagyon fontos tisztázni, hogy a marketing terv a marketingstratégia gyakorlati megvalósítására összpontosít. Ez egy részletes terv, amely tartalmazza:

 • A kiválasztott marketingstratégia végrehajtásának lépéseit.
 • A különböző marketingeszközök és -csatornák (pl. közösségi média, e-mail marketing, hirdetések) felhasználását.
 • A konkrét célok és mérföldkövek meghatározását, amelyek mérhetővé teszik a sikerességet.
 • A költségvetést és az erőforrásokat, amelyek szükségesek a tervek megvalósításához.

A marketingterv tehát a "hogyan" és a "mikor" kérdésekre ad választ: hogyan fogja a cég megvalósítani a stratégiáját, és mikor teszi ezt.

Mindkettő elengedhetetlen a sikeres marketing szempontjából, de fontos megérteni a kettő közötti különbségeket.

 

Marketingstratégia tervezés

 

Marketingstratégia készítése lépésről lépésre

Hogyan készíthetsz el lépésenként egy alapos, minden fontos elemet magában foglaló stratégiát?

 1.   Fogalmazd meg a vállalkozás célját
 2.   Határozd meg a cél eléréséhez szükséges kulcs teljesítménymutatókat (KPI).
 3.   Azonosítsd a célcsoportok különböző személyiségtípusait.
 4.   Elemezd a versenytársakat
 5.   Fogalmazz meg kulcsüzeneteket
 6.   Válaszd ki a megfelelő marketing csatornákat
 7.   Tervezd meg a költségvetést

Nézzük meg ezt a 7 lépést bővebben is!

 

1. Fogalmazd meg a vállalkozásod üzleti célját

Legyen a stratégiád készítésének első lépése, hogy tisztázd a célod. 

“Mit szeretnél elérni a vállalkozásoddal?” 

 • Legyen az a profit növelése? 
 • Az eladások számának növelése? 
 • Vagy a legjobb ár-érték arányú termék létrehozása? 

A pontosan meghatározott üzleti célok mutatnak irányt a marketing céljaid eléréséhez. Tehát itt azt láthatod, hogy a két küldetés elérése szorosan kapcsolódik, azonban marketing szempontjából más célokat kell kitűzni, mint például:

Bár még számtalan további példát sorolhatunk fel, reméljük, ezek már önmagukban is inspirálóak lehetnek.

 

 2. Határozd meg a cél eléréséhez szükséges kulcs teljesítménymutatókat (KPI)

Minden hatékony stratégia részletezi, hogyan tervezi a csapat a kijelölt célhoz jutás követését. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy kiválaszd azokat a kulcs teljesítménymutatókat (KPI-ket), amelyekkel mérni fogjátok az eredményeket. 

Alakíts ki egy olyan rendszert, ami lehetővé teszi csapatod számára az adatok gyűjtését és elemzését.

Ezután gondold ki, hogyan fogod időről időre ellenőrizni és értékelni a stratégia teljesítményét. Ez lehetőséget ad a stratégia finomítására az eredmények és a kapott visszajelzések fényében.

A KPI-k rendszeres elemzése segít a vállalkozásoknak abban, hogy rugalmasak maradjanak, alkalmazkodjanak a változó piaci körülményekhez és vásárlói igényekhez.

Mik lehetnek gyakorlati szempontból jól használható mutatók? 

Ez nagyban függ attól, mely cél elérését szeretnéd mérni, de például tipikusan egy vásárló megszerzésének költsége, egy új feliratkozó költsége vagy a közösségi média posztjaidon elért reakciók száma lehetnek jó teljesítménymutatók. Kézzel foghatók, pontosan mérhetők, ezáltal átláthatók és fejleszthetők. 

 

3. Azonosítsd a célcsoportokat és határozd meg a különböző ideális vásárlói profilokat! 

A vásárlói profil az ideális ügyfelek részletes leírását jelenti, akiket szeretnél elérni. Ebbe a leírásba beletartozhat az életkoruk, nemük, lakóhelyük, családi állapotuk és akár  foglalkozásuk is. 

Ugyanakkor ma már nem csak demográfiai mutatókban érdemes gondolkodnod, ha egy alapos és online marketing szempontból is jól használható vásárlói profilt szeretnél létrehozni, hanem érdemes kitérned például a médiafogyasztásra, az érdeklődési körökre, akár a hobbikra is. 

Fontos, hogy minden vásárlói profil pontosan tükrözze vállalkozásod meglévő és lehetséges vevőit, és minél mélyebb profilt készítesz, annál könnyebben tudod majd használni a kommunikációdban

Nem tudod, hogyan vágj bele az ideális vásárlói profilok megírásába?

Készítsd el saját vásárlói profilodat te is ezzel az útmutatóval!

 

4. Elemezd a versenytársakat!

Most, hogy alaposan megismerted a célcsoportodat, itt az ideje, hogy szemügyre vedd, kikkel kell megküzdened a figyelmükért. A versenytársak elemzése kulcsfontosságú lépés a piaci pozíció erősítésében és a sikeres stratégia kialakításában.

Kezdd az elemzést a piacod legfőbb versenytársaival. Az ő weboldalaik, tartalmaik, hirdetéseik és árképzésük átnézése értékes betekintést nyújthat abba, hogyan válhatsz különlegesebbé.

Ez az elemzési folyamat lehetőséget ad a piaci hiányosságok azonosítására, a trendek felismerésére, és segít kideríteni, mely marketing taktikák lehetnek a leghatásosabbak. A versenyelemzés értékes információkkal szolgál továbbá az árazási stratégiákról, a pozicionálás lehetőségeiről és a leghatékonyabb marketing csatornákról is. 

 

5. Fogalmazz meg kulcsüzeneteket!

Elérkezett az idő, hogy közöld a célcsoportoddal céged egyedi értékajánlatát! Ebben a szakaszban olyan fontos üzeneteket alakítasz ki, amelyek kiemelik a terméked vagy szolgáltatásod előnyeit.  

Egy jól megfogalmazott kulcsüzenet:

 • Kiemeli, megkülönbözteti vállalkozásod a versenytársaktól
 • Megszólítja a célközönséget
 • Építi vállalkozásod hitelességét
 • Érzelmi kapcsolatot teremt az ügyfelekkel
 • Hatással van a vásárlási döntésekre

 

 6. Válaszd ki a megfelelő marketing csatornákat!

Most, hogy tisztában vagy a kulcsüzeneteddel, eljött az idő, hogy eldöntsd, mely marketing csatornák lesznek a legideálisabbak az üzeneted terjesztésére. Ebben a stratégiai szakaszban az a célod, hogy a választott csatorna tökéletesen illeszkedjen a célcsoportod médiafogyasztási szokásaihoz, és segítsen eljuttatni a céged és az ajánlatod a potenciális vevőkhöz. 

Fontold meg, mely különböző hagyományos és digitális csatornák kombinációja közül fogsz válogatni (például a közösségi média, az e-mail marketing, a podcast hirdetések, a SEO (keresőoptimalizálás), és a tartalommarketing szempontjából).

Mindenképpen érdemes fizetett hirdetésekben és saját felületekben is gondolkodnod, például:

Fizetett hirdetések:

Saját csatorna:

Ezek kiválasztása nagyban függ attól is, hogy a marketing csapat milyen tartalmat hoz létre!

Mérlegeld, mely csatornák a legalkalmasabbak a célközönség elérésére, költségkereted tartására és céljaid megvalósítására. Egyik leggyakoribb példa erre, hogy egy fiatalabb közönséget megcélzó vállalkozás esetében érdemes lehet most a TikTokot használni, egy főként B2B célpiac esetében jó választás lehet a LinkedIn, míg erősen női közönséget, amennyiben a termékeid is alkalmasak rá, Pinteresten is elérhetsz.

Ne hagyj ki semmilyen új platformot vagy trendet, amikor ennél a lépésnél tartasz. Gyűjtsd össze az egyes csatorna típusokhoz tartozó anyagokat egy helyre, majd értékeld azokat egyesével.

 

Marketingstratégia alapos átgondolása

 

7. Tervezd meg a költségvetést!

Ez a lépés nem csupán egy száraz számsor felvázolása; sokkal inkább egy stratégiai eszköz, amely irányt és keretet ad minden marketing tevékenységnek. 

A költségvetés a tervezés alapköve. Meghatározza, mennyi pénzt tudunk elkülöníteni különböző marketing tevékenységekre, mint például online hirdetésre, közösségi média kampányokra, eseményeken való részvételre vagy új tartalmak létrehozására.

Egy jól megtervezett költségvetés lehetővé teszi, hogy maximális hatékonysággal használjuk fel erőforrásainkat, miközben elkerüljük a túlköltekezést és biztosítjuk, hogy minden kiadásunk a vállalkozásunk hosszú távú céljait szolgálja.

 

Ne feledd, hogy a marketingstratégiád egy élő dokumentum, amelynek folyamatos felülvizsgálatra, értékelésre és finomításra van szüksége a hosszú távú célok eléréséhez. Készülj fel arra, hogy évente legalább egyszer áttekintsd a stratégiádat a piaci trendek, vásárlói visszajelzések és változó üzleti célkitűzések szempontjából.

Jó munkát kívánok!

Ha esetleg úgy látod, hogy szívesebben bíznád profikra a marketing stratégiád megírását, akkor keress minket bizalommal!